Shish taouk- Kycklingkebab

6 portioner Shish taouk
5 st kycklingfilé
2 st lökar
2 gröna paprikor
Marinad:
3 dl turkisk eller grekisk yoghurt
5 st vitlöksklyftor, pressade
0,5 dl ketchup
1 pressad citron
0,5 dl olivolja
1 msk paprikapulver
0,5 tsk kummin (inte spiskummin)
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
0,5 tsk kanel
0,5 tsk sju kryddor – recept finns nedanom du inte har färdigblandad
7 kryddor- Mellanösterns vanligaste krydda

1 tsk kardemumma
2 tsk vitpeppar
8 tsk svartpeppar
2 tsk kanel
1 tsk muskot
2 tsk ingefära
4 tsk kryddnejlika

Libanesisk vitlökscremé 

1 skål toum, ca 4 portioner
2 äggvitor
1-3 vitlöksklyftor (för skarp vitlökssmak tar du 2-3 klyftor, för mildare smak tar du 1)
Ca 2-3 dl rapsolja
0,5 tsk salt
1-2 tsk citronsaft eller 1 krm citronsyra

Gör såhär:

Krossa vitlöken och banka på den med kniven tills den blir lite mosad i små bitar. Lägg i en skål tillsammans citron, salt och äggvitorna. Använd en stavmixer eller elvisp och mixa tills det bildas vitt skum i skålen av äggvitan, det tar ca 2-3 min.  Sen droppar du i oljan, i en fin och tunn stråle samtidigt som du mixar och rör om i skålen. Häll i långsamt tills vitlökskrämen tjocknar och blir fluffig. Viktigt att ha tålamod och hälla i oljan försiktigt, annars skär såsen sig. När toumen har blivit fluffig och krämig är den klar. Ställ i kylen en stund innan servering, gärna 1 timme. Håller sig i kylen i upp till 3-4 dagar. Servera med grillat!

Fluffigt ris– recept 

Tips innan du börjar tillaga riset!
1. Välj ett bra basmatiris av god kvalité. De flesta rissorter som finns i de vanliga livsmedelsbutiker har en tendens att bli klibbiga. Riktigt bra basmatiris hittas främst i orientaliska livsmedelsbutiker Jag brukar titta efter de indiska rissorterna som oftast har långa fina risskorn som inte klibbar ihop lika lätt. “Amiri” och “Abu kass” är två olika märken som jag brukar använda och är nöjd med.
2. Tvätta riset ordentligt. Du vill få bort de mesta av stärkelsen för att få ett fluffigt ris. Riset blir även fräschare när man tvättar det. Jag brukar mäta upp ris i en rymlig skål, fylla med vatten och försiktigt röra runt med handen, du kommer se hur vattnet blir grumligt och vitt av all stärkelse, häll ut vattnet och gör om samma process på nytt ca 5-6 ggr. Arbeta varsamt utan att bryta sönder kornen, när vattnet börjat klarna har du fått bort det mesta av stärkelsen.
3. Blötlägg riset. När riset blötläggs får man bort ännu mer av stärkelsen och riskornen blir längre och fluffigare. Du får inte ett “kompakt” och torrt ris. Riset ska blötläggas i ljummet vatten.
4. Låt riset rinna av ordentligt efter blötläggning så de inte krossas när du steker dem i oljan.
5. Mät upp portioner. 1 dl ris är ca 1,5 portion. För varje 1 dl ris tar du 1 msk olja.

Recept, 6 portioner basmatiris

4 dl ris
4 msk olja
Ca 6 dl hett vatten
Salt efter smak (ca 1,5 tsk)
Gör såhär:
Tvätt riset tills vattnet klarnar. Blötlägg sedan med ljummet vatten och låt stå i rumstemperatur minst 30 min (gärna i 2 timmar men 30 min funkar utmärkt). Låt rinna av ordentligt i en fintrådig sil i ca 5 min.
Hetta upp olja i en kastrull, häll i riset och rör runt varsamt utan att du bryter sönder riskornen i 1 min. Krydda med salt och häll över hett vatten. Mängden vatten du har på riset varierar beroende på hur länge riset har legat i blöt och kvalitén på den. Har riset varit blötlagt en lång stund räcker det med lite vätska som som gör att riset ångas. Har det legat i blöt ca 30 min ska vattnet täcka riset med lite mindre än 1 cm. Lägg på ett lock, låt koka upp på hög värme, ej högsta så det inte bränns i botten av kastrullen. Så fort det börjar puttra i grytan sänker du värmen och låter riset ångas långsamt i ca 15 min under lock. Lyft på locket och fluffa till riset med en gaffel. Om kornen fortfarande är lite hårda, kan du tillsätta lite mer hett vatten, lägga på locket och låta den tillagas någon minut till. Låt vila under lock, ångan i kastrullen gör att riset tillagas.

Tzatsiki recept 

1 mellanstor skål Tzatsiki
3/4 gurka, hackad i små tärningar
1/2 pressad vitlöksklyfta
1 tsk salt
Ca 6 dl turkisk yoghurt
1,5 msk torkad mynta
Blanda allting och ställ i kylen en stund. Ringla lite olivolja på innan servering. Passar till det mesta, kött, fisk, kyckling, ris eller nåt annat gott!


Gör såhär:
Blanda alla ingredienser till marinaden, smaka av och krydda/salta eventuellt mer, ställ åt sidan i 15 min. Skär kycklingen, paprika och lök i bitar. Lägg kycklingen i en form och häll över marinaden, blanda ordentligt. Blanda i paprika och löken, rör om, täck sedan formen och ställ i kylen. Låt stå minst 8 timmar, gärna 12-14 timmar för att få riktigt möra kycklingbitar.
Varva kyckling, paprika och lök på spett, lägg på en ugnsplåt. Pensla med lite av marinaden och låt stå medan du värmer ugnen. Värm ugnen till 250° med grillfunktion på. Ta in plåten mitt i ugnen och låt tillagas i ca 25 min, tillagningstiden varierar beroende på hur stora bitar kycklingarna är. Ta ut och servera genast.

Etiketter:

Lägg till en kommentar